Opcje:

Miłość, Serce, Tłusty Czwartek, Ważne daty Świąt, Daty imienin, kiedy imieniny


Tłusty czwartek

Nie musisz czekać do Tłustego czwartku, żeby najeść się pączków, ale jeśli chcesz się dowiedzieć co nieco o tym zwyczaju, to czytaj dalej.

Tłusty czwartek - ostatni czwartek u chrześcijan przed Wielkim Postem. W ten dzień większość obżera się pączkami albo faworkami, jednak częściej tymi pierwszymi. Inaczej dzień ten zwany jest zapustami. Także tłusty czwartek to dzień wysokokaloryczny. Niektórzy zjadają kilka-kilkanaście pączków tego dnia.

Tłusty czwartek i koniec karnawału
Tłusty czwartek jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem. Katolicy rozpoczynają wtedy ostatnie dni karnawału. Także oprócz nawrzucania w siebie tłuszczu i kalorii można jeszcze potańcować i się wyszaleć. Bardzo popularne są zabawy i bale karnawałowe. A Wielki Post to dla katolików czas wyciszenia.

Kiedy jest Tłusty czwartek 2011?
Dzień przypadający na Tłusty czwartek jest świętem ruchomym i zależy od daty Wielkanocy. W 2011 tłusty czwartek 2011 przypada na 3 marca.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, więc w 2012 roku wypadnie 16 lutego.

Przysłowie na tłusty czwartek
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła"

Pączki na tłusty czwartek
Pączki na tłusty czwartek


Przepis na pączki na tłusty czwartek
2,5-3 szklanki mąki, 200 ml mleka, 12 żółtek, 10 dag masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka drożdży, 1 cukier waniliowy. 1 l oleju do smażenia, cukier puder do posypania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (mleko nie może być gorące). Dodać pół szklanki mąki, cukier, żółtka, cukier waniliowym i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawić na ok. 15-20min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, dodać tyle mąki, aby dało się je zagnieść dość miękkie, ale żeby nie kleiło się do rąk. Włożyć do miski, przykryć czymś (np. ścierką) i postawić w ciepłym miejscu. Kiedy urośnie, po 20 minutach, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Teraz do wycinania kółek z ciasta potrzebna zwykła szklanka. Wlać olej do rondla i podgrzać. Pączki smażyć na niezbyt rozgrzanym oleju, ponieważ szybko się spieką, a w środku będą jeszcze niedopieczone. Jeżeli w czasie smażenia olej za bardzo się rozgrzeje, zdjąć na chwilę rondel z ognia i/lub zmniejszyć płomień. Smażyć po 12-15 minut każdą porcję pączków na złotobrązowo. Już można się obżerać nie tylko na tłusty czwartek! Smacznego!

Tłusty czwartek 2011
Poleć Klamerkę
Szukaj
Twoje konto

Zarejestruj się

Imieniny
Najwięcej dodali
Święto na dziś
  • wiatowy Dzień Morza
    Masz bloga albo stronę?
    Podoba ci się ta strona? Wstaw do siebie nasz link :)